Als uw kind een voedselallergie heeft: algemeen

U hebt net gehoord dat uw kind een voedselallergie heeft. Dit betekent dat het lichaam van het kind een allergische reactie heeft op een bepaald voedsel dat de meeste mensen zonder problemen kunnen eten. Voedselallergieën kunnen levensbedreigend zijn. Het immuunsysteem van kinderen met dit type allergie interpreteert ten onrechte dat bepaalde voedingsmiddelen schadelijk zijn en geeft krachtige chemicaliën vrij in de bloedbaan om ze te bestrijden. Deze chemicaliën kunnen milde symptomen veroorzaken, zoals huiduitslag. Maar andere, meer ernstige symptomen, die bekend staan ​​als anafylaxis, kunnen dodelijk worden als ze niet onmiddellijk worden behandeld. Lees hieronder voor meer informatie over voedselallergieën en anafylaxie.

Veel voorkomende voedingsmiddelen die allergische reacties kunnen veroorzaken

Veel voedingsmiddelen kunnen allergische reacties veroorzaken, maar waar kinderen meestal meer allergisch voor zijn, zijn:
  • de eieren
  • de melk
  • pinda's (pinda's)
  • de soja
  • de tarwe
  • zeevruchten (zoals garnalen, kreeft en krab)
  • boomnoten (zoals amandelen, cashewnoten en walnoten)
  • de vis (zoals tonijn of zalm)

Wat zijn de symptomen van een voedselallergie?

De symptomen van een voedselallergie verschijnen meestal tussen enkele minuten en uren nadat een problematisch voedsel is gegeten en kunnen een van de volgende dingen bevatten:
  • Flauwvallen of duizeligheid
  • Zwelling van het gezicht, lippen, tong en keel
  • Netelroos en jeuk
  • Jeuk van de gehoorgang en mond
  • Fluiten of problemen met ademhalen of slikken
  • Neusverstopping, niezen, droge hoest of loopneus
  • Pijn of krampen in de maag
  • diarree
  • Misselijkheid of braken
  • Een zeldzame smaak in de mond
  • Droge en jeukende huid (eczeem), die erger wordt

Anafylaxie: een gevaarlijke reactie

Anafylaxie is het meest ernstige type allergische reactie en kan dodelijk zijn als het niet snel wordt behandeld. De reactie kan binnen enkele minuten tot enkele uren na blootstelling aan een allergeen plaatsvinden. Enkele symptomen van anafylaxie zijn:
  • Duizeligheid of flauwvallen (verlies van bewustzijn)
  • Zwelling van het gezicht, lippen, tong en keel
  • Fluiten of moeite met ademhalen of slikken
  • Verstopte neus
  • Sterke hartkloppingen
  • Misselijkheid, braken of ernstige diarree
  • Het gevoel dat je gaat flauwvallen of dat je in de war bent
  • Zwakte of erg ziek voelen

Als uw kind symptomen van anafylaxie heeft, handel onmiddellijk!

Als de zorgverlener injecteerbare epinefrine heeft voorgeschreven, dien deze dan onmiddellijk toe en bel dan 911 of een hulpdienst.

Wat zijn de risicofactoren?

De volgende factoren vergroten de neiging om voedselallergieën te hebben:
  • Familiegeschiedenis Veel kinderen met voedselallergieën komen uit families met een voorgeschiedenis van dezelfde allergieën, hooikoorts of astma.
  • Eczeem. Veel kinderen met voedselallergieën hebben ook eczeem.
  • Eerste levensjaren. Voedselallergieën komen vaker voor bij zuigelingen en kinderen jonger dan 5 jaar.

Hoe worden voedselallergieën gediagnosticeerd?

Naast het maken van een complete geschiedenis van het dieet, kan de zorgverlener van uw kind u vragen om een ​​dagboek bij te houden van de voedingsmiddelen die het kind eet om te bepalen welke voedingsmiddelen problemen veroorzaken. Bepaalde tests kunnen ook helpen bij het detecteren van voedingsmiddelen waar uw kind allergisch voor is, zoals:
  • Huidpriktest: uw zorgverlener plaatst een kleine druppel van een vermoed allergeen (stof die allergie veroorzaakt) op de huid van het kind en maakt een kleine punctie. Het duurt maximaal 15 minuten om de huid te laten reageren. Door de reactie te onderzoeken, kan de arts bepalen of uw kind allergisch is voor een bepaald voedsel.
  • Bloedonderzoek (RAST of radioallergosorbent-test): deze test bepaalt de reactie van het immuunsysteem van uw kind op bepaalde voedingsmiddelen. Een bloedmonster wordt afgenomen in het kantoor van de dokter en vervolgens ter analyse naar een laboratorium gestuurd. Bij sommige kinderen worden bloedtesten uitgevoerd in plaats van huidtesten.
  • Eliminatie dieet : Bepaalde voedingsmiddelen worden verwijderd uit het dieet van het kind en vervolgens weer beetje bij beetje toegevoegd. De arts van uw kind kan u meer informatie geven over deze methode voor het detecteren van voedselallergieën.

Hoe worden voedselallergieën behandeld?

Voedselallergieën kunnen niet genezen, hoewel ze bij veel kinderen na verloop van tijd verdwijnen. Over het algemeen bestaat de behandeling uit het totaal vermijden van problematisch voedsel. Sommige kinderen moeten ook allergeenachtig voedsel vermijden. Als uw kind bijvoorbeeld allergisch is voor pinda's, kan de arts van uw kind adviseren om alle soorten noten te vermijden. Je moet ook voorzichtig zijn met kruiscontact (dat wil zeggen, wanneer een voedsel dat je kind kan eten zonder gevaar in contact komt met een voedsel dat allergie veroorzaakt). Kruiscontact kan plaatsvinden in het huis, een restaurant of tijdens de verwerking of opslag van een levensmiddel. De arts of diëtist van uw kind zal u helpen te weten welke voedingsmiddelen u moet vermijden en hoe u evenwichtige, smakelijke maaltijden zonder allergenen kunt plannen. Kinderen die hun allergieën niet met de leeftijd kunnen overwinnen, moeten leren om voedseletiketten te lezen en vragen te stellen over het bereiden van maaltijden die ze buiten hun huis eten. Voedselallergieën kunnen worden beheerd door te werken met de zorgverlener van uw kind.

Om de veiligheid van uw kind te behouden

De volgende maatregelen kunnen helpen om de veiligheid van uw kind te garanderen:
  • Lees zorgvuldig de etiketten van alle bewerkte voedingsmiddelen en let op verborgen allergenen.
  • Informeer de belangrijkste mensen in het leven van uw kind over de voedselallergie van het kind. Vertel bijvoorbeeld volwassenen die tijd met het kind doorbrengen, zoals personeel in de kinderopvang, leerkrachten, familieleden en andere ouders. Laat hen de waarschuwingssignalen van een allergische reactie kennen en wat ze moeten doen als het voorkomt, en hen leren om injecteerbaar epinefrine te gebruiken als het aan het kind is voorgeschreven.
  • Maak een actieplan. Beschrijf de zorg die uw kind nodig heeft in geval van een allergische reactie. Geef een kopie van het plan aan de schoolverpleegkundige, medewerkers van de foodservice en de mensen die voor je kind zorgen.
  • Zet een medisch waarschuwingsarmband op uw kind om aan gezondheidswerkers en anderen aan te geven dat uw kind een voedselallergie heeft. Je kunt deze armband bij de meeste apotheken en via internet krijgen.
  • Neem een ​​"chef's card" mee. Deze gepersonaliseerde kaart verklaart de allergie van uw kind voor restaurantmedewerkers. U kunt uw eigen kaart maken of een kopie van bepaalde websites op internet afdrukken.

Wet op de etikettering van levensmiddelen

Vanaf 2006 moeten de etiketten van alle verpakte levensmiddelen duidelijk aangeven of een product een van de acht belangrijkste voedselallergenen bevat: eieren, melk, pinda's, sojabonen, tarwe, schaaldieren, boomnoten en vis. Levensmiddelen die niet in verpakkingen komen, zoals vers fruit en groenten en vlees, zullen deze labels niet dragen.

Zullen voedselallergieën met de leeftijd verdwijnen bij kinderen?

Hoewel veel kinderen hun allergieën met de leeftijd overwinnen, blijven in andere allergische reacties hun hele leven lang bestaan. Allergieën voor pinda's, schaaldieren en boomnoten zullen na verloop van tijd minder snel verdwijnen. Controles bij de zorgverlener of allergoloog van uw kind helpen u op de hoogte te blijven terwijl uw kind groeit.

Wat onderscheidt intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen van voedselallergie?

Niet alle onaangename reacties op voedsel zijn allergieën; Soms kan een kind voedselintolerantie hebben. Hieronder volgen enkele belangrijke verschillen tussen deze twee reacties.

Voedselintolerantie:

  • Het produceert meestal spijsvertering symptomen zoals diarree, een opgeblazen gevoel en gas.
  • Het heeft geen invloed op het immuunsysteem en betekent vaak dat uw kind bepaalde voedingsmiddelen niet goed kan verteren.
  • Het produceert mogelijk geen reactie als het voedsel in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd.

Voedselallergie:

  • Het kan symptomen veroorzaken door het hele lichaam.
  • Het is een reactie van het immuunsysteem.
  • Het komt voor bij de geringste blootstelling aan een problematisch voedsel.

Voor meer informatie

Bezoek de website van Food Allergy & Anaphylaxis Network: www.foodallergy.org

Reacties

Populaire posts van deze blog

Chloorfeniramine drank of siroop

Sfincter disfunctie van Oddi

chloorfeniramine; Fenylefrine orale capsule of tablet, verlengde afgifte