Als uw kind een voedselallergie heeft: soja

Als een kind allergisch is voor soja, kan blootstelling aan zelfs een kleine hoeveelheid van deze stof een levensbedreigende reactie veroorzaken. Om deze reden moet uw kind op geen enkele manier soja vermijden. Dit blad bevat meer informatie over de allergie van uw kind voor soja. Lees het om erachter te komen welk voedsel je moet vermijden, welke informatie je moet zoeken op voedseletiketten en tips voor veilig eten in restaurants.

Soja-allergie: voedingsmiddelen die moeten worden vermeden

Het is mogelijk dat bepaalde sojavoedsels zoals tofu geen belangrijke rol spelen in het dagelijkse dieet van uw kind. Soja wordt echter gebruikt als vulstof, bindmiddel of smaakstof in honderden producten. Sommige van de voedingsmiddelen die moeten worden vermeden zijn:
  • Alle brood, cake, muffin, zout koekje of broodkruimels die sojameel bevatten
  • Lekkernijen zoals chips (chips) chocolade gemaakt met sojalecithine
  • Ingeblikte tonijn met soja
  • Koudgeperste sojaolie of persgeëxtraheerd ( geperstepers ); Vraag de arts van je kind of geraffineerde sojaolie veilig is
  • Elke commerciële soep die sojameel bevat
  • Commercieel bereide vleesproducten, zoals hamburgers, die soja als vulstof gebruiken
  • Edamame (verse sojabonen gekookt in de pod)
  • Sommige vruchtendranken en warme chocolademixen (vink labels aan)
  • Generieke plantaardige olie Belangrijk: het risico van een allergische reactie op sojalecithine en sojaolie is laag, maar er kan een reactie optreden. Er is onderzoek dat aantoont dat de meeste mensen die allergisch zijn voor soja producten kunnen eten die sojalecithine en sojaolie bevatten. Dit komt omdat deze stoffen zijn gemaakt van vetten en mensen met allergieën reageren op het deel van het voedsel dat eiwitten bevat.
  • Muesli, energie- of ontbijtrepen gemaakt met soja
  • IJs met sojarensmaak
  • Bacon-imitatiebits ( spekjes )
  • Sandwichvlees met soja, zoals varkensworst
  • Sommige medicijnen (vraag uw arts of apotheker welke medicijnen soja mogen bevatten)
  • Miso (gefermenteerde sojabonenpasta)
  • Oester- of vissaus ( nam plah of nuoc mam )
  • Dressings voor salades, mayonaise, bereide sauzen en sauzen voor vlees met sojaproducten
  • sojabonen
  • Melk, kaas, yoghurt en ijs gemaakt van soja
  • Soja boter en pindakaas (pinda) met soja
  • Geroosterde sojabonen, gebruikt als tussendoortje
  • Soja-eiwit, bloem en griesmeel
  • Sojasausen: teriyaki, tamari en shoyu
  • Tauge
  • Tofu (soja "kaas"), okara (sojabonenpulp), en tempe of tempeh en natto (gefermenteerde sojaproducten)
  • Plantaardige boter, margarine en andere botersurrogaten
  • Vegetarische producten en vleesvervangers zoals soja hamburgers en tofu hot dogs
  • Engelse saus Worcestershire

Waar je op moet letten in de labels

Soja verschijnt in een of andere vorm in veel verpakt voedsel of bereidingen waarin men zich nooit zou kunnen voorstellen het te vinden. Bij twijfel belt u het gratis nummer van de fabrikant op het etiket. Let op deze ingrediënten:
  • Gehydrolyseerd Ik ben een eiwit, een gehydrolyseerd plantaardig eiwit (HVP), een gehydrolyseerd plantaardig eiwit ( gehydrolyseerd soja-eiwit, gehydrolyseerd plantaardig eiwit [HVP], gehydrolyseerd plantaardig eiwit )
  • Lecithine (lecithine); Vraag de arts van uw kind of dit ingrediënt gevaarlijk is.
  • Monoglyceriden en diglyceriden (mono- en diglyceriden); Deze emulgatoren gemaakt van sojaolie kunnen voorkomen in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, variërend van aardappelpuree tot kauwgom en ijs.
  • Mononatriumglutamaat (MSG, ook wel "MSG"); Het kan van soja-eiwit komen.
  • Natuurlijke en kunstmatige aroma's (vaak op soja gebaseerd)
  • Getextureerde plantaardige eiwitten ("TPV", getextureerde plantaardige eiwitten)
  • Plantaardige bouillon
  • Plantaardige gom en zetmeel (vaak gemaakt van soja)
  • Vitamine E, dat sojaolie bevat
Veel zeep en cosmetica bevatten olie- en sojaproducten, dus lees de etiketten zorgvuldig. Vraag de arts van uw kind of op soja gebaseerde inkten gevaarlijk kunnen zijn.

Hoe te eten in restaurants zonder gevaar

Aangezien sojaproducten zo vaak voorkomen, moet u speciale aandacht schenken aan restaurants.
  • Wees voorzichtig met Aziatische voedingsmiddelen zoals Chinees, Japans, Thais en Vietnamees, omdat ze veel sojavoedsel gebruiken, zoals oestersaus, sojasaus en tofu.
  • Wees voorzichtig in winkels voor zelfbedieningswinkels en saladebars, waar kruiscontact waarschijnlijk is (toegestaan ​​voedsel dat in contact komt met soja).
  • Stel vragen over de ingrediënten. Vertrouw niet op menubeschrijvingen, vooral niet in restaurants die bereid voedsel gebruiken.
  • Bestel de sauzen en de dressings apart, want veel bevatten sojasmaakstoffen.
  • Neem een ​​"chef's card" mee. Deze kaart verklaart de voedselallergie van uw kind voor restaurantmedewerkers. U kunt uw eigen kaart maken of een kopie van bepaalde websites op internet afdrukken.

Soja-allergie bij baby's

Soja-allergieën kunnen kort nadat de baby is geboren optreden en leiden tot zachte ontlasting, krampen en slechte groei. Moedermelk is het beste voedsel voor uw baby. Maar als u geen borstvoeding kunt geven en uw baby allergisch is voor koemelk en soja, kan de arts van uw kind een kunstmelk met hypoallergene formule voorschrijven. Het eiwit in deze formule heeft minder kans om een ​​allergische reactie te veroorzaken.

Als uw kind ENIGE van de onderstaande symptomen heeft, handel dan onmiddellijk!

Als u een auto-injector voor adrenaline hebt voorgeschreven, moet u deze onmiddellijk toedienen; Bel dan 911 of een hulpdienst.
  • Moeilijkheden met ademhalen of aanhoudende hoest
  • Zwelling van de mond of het gezicht
  • Duizeligheid of flauwvallen
  • Braken of ernstige diarree

Reacties

Populaire posts van deze blog

Chloorfeniramine drank of siroop

Sfincter disfunctie van Oddi

chloorfeniramine; Fenylefrine orale capsule of tablet, verlengde afgifte