Veel mensen hebben lactose-intolerantie, dat wil zeggen dat ze het moeilijk hebben om lactose te verteren, de suiker die wordt aangetroffen in melk en melkproducten. Onverteerd lactose doet geen pijn, maar het kan vervelende symptomen veroorzaken. Gelukkig is het mogelijk om deze symptomen te verminderen als de inname van lactose beperkt is. U kunt ook een lactasesupplement nemen voordat u zuivelproducten consumeert.
Vind uw limiet
Veel mensen met lactose-intolerantie denken dat ze geen enkel zuivelproduct kunnen consumeren. Maar het is eigenlijk mogelijk om kleine hoeveelheden zuivel zonder symptomen te eten of te drinken. Om uw eigen limiet te vinden, noteert u wat u eet en drinkt en wat de symptomen zijn die u ervaart. Op deze manier kunt u ontdekken welke zuivelproducten worden getolereerd en in welke hoeveelheden.
Tips om symptomen te vermijden
- Kies zuivelproducten die arm zijn aan lactose of lactosevrij.
- Eet voedingsmiddelen met actieve culturen, zoals yoghurt. De actieve culturen vergemakkelijken de vertering van lactose.
- Wanneer u zuivelproducten consumeert, combineer ze dan met andere voedingsmiddelen om de symptomen te verminderen.
- Gebruik tijdens het koken vruchtensap in plaats van melk.
- Neem lactase-enzymtabletten als je zuivelproducten eet.
- Vermijd op hetzelfde moment veel hoog lactosevoedsel (zoals melk, boter en ijs) te eten.
Eet andere voedingsmiddelen rijk aan calcium
Door minder zuivelproducten te consumeren, verbruikt u minder calcium. Raadpleeg uw arts als u supplementen zou moeten nemen. Probeer ook meer niet-zuivelproducten te consumeren, rijk aan calcium, zoals:
- Broccoli, kool, groene sla, Chinese kool, raapgreens
- Vissen met eetbare botten (zalm of ingeblikte sardines)
- Alfalfa en sojaboon spruiten
- Tofu, sojabonen, rode en witte bonen
- Amandelen, sesamzaad
- Sinaasappelsap, soja en rijstdranken, met toegevoegd calcium
- sinaasappels
Probeer niet-zuivelvervangers Zuivelproducten | surrogaten | Melk, room | Sojadrank, rijstdrank, crèmesubstituut | kaas | Tofu-kaas (soja), enkele rijpe kazen | Boter, margarine | Margarine zonder melk, plantaardige olie | IJs | Fruitsorbetjes, vruchtensapijsjes |
|
Je lichaam heeft vitamine D nodig om calcium te gebruiken. U kunt vitamine D krijgen door voedingsmiddelen te eten die vitamine D bevatten, zoals zalm, tonijn of eieren. Praat ook met uw arts over het nemen van een vitamine D-supplement.
Reacties
Een reactie posten